چاپ چیست؟ انواع آن کدام‌اند؟ تفاوت بین چاپ برجسته و گود در چیست؟ نوع افست آن چیست؟ در این مقاله به تمام این سوالات پاسخ داده خواهد شد.

چاپ؛ از گذشته تا امروز

اینکه شما در حال حاضر پشت رایانه یا تلفن همراه‌تان مشغول مطالعه این کلمات و عبارات هستید، واقعاً شگفت‌انگیز است؛ در قرن 15ام، خواندن‌شان در بین صفحات یک کتاب، فوق‌العاده بود.

در آن زمان بود که فناوری چاپ، مثل بمب صدا کرد و نوآوری چاپ فشاری امروزی این امکان را فراهم کرد تا کتاب‌ها بتوانند به جای رونوشت‌برداری‌های دستی، به یک باره، در صدها یا هزارها نسخه منتشر شوند.

اگرچه روزنامه‌ها، کتاب‌ها و انواع دیگر از اقلام چاپی اکنون جای خود را به محتوای دیجیتال داد‌ه‌اند، بااین‌حال از ارزش و اهمیت چاپ چیزی کم نشده است.

در اتاقی که در آن هستید به اطراف نگاه کنید تا انواعی از اقلام چاپی را مشاهده می‌کنید، از استیکرهای روی لپ‌تاپ‌تان یا تیشرت‌تان تا پوسترهای روی دیوارتان. بنابراین دقیقاً روال چاپ چگونه است؟ در ادامه دقیق‌تر به سوال پاسخ خواهیم داد.

چاپ چیست؟

چاپ به معنای تولید مجدد واژگان یا تصاویر روی کاغذ، مقوا، پلاستیک، پارچه یا سایر مواد است. می‌تواند دربردارنده هرچیزی از یک تولید مجدد یک نقاشی کم‌ارزش تا رونوشت‌برداری از میلیون‌ها نسخه از کتاب هری پاتر را شامل شود.

چرا به آن چاپ می‌گویند؟ این واژه در زبان انگلیسی، ریشه‌ای لاتین دارد، «پریمر»، که به معنای فشار است؛ هر نوع چاپ برآمده از فشار یک چیز بر چیز دیگر است.

اگرچه انواع بسیار متفاوتی وجود دارد، اما معمولاً چاپ تبدیل واژگان یا کار هنری ابتکاری شما به شکلی قابل پرینت، که آن را پلات چاپی می‌گویند، را شامل می‌شود، که این پلات در جوهر خوابانده می‌شود و سپس روی کاغذها، مقواها، پارچه‌ها یا هرآنچه که بشود، فشار داده می‌شود تا تولیدی مجدد از کار اصلی و ابتکاری اولیه باشند.

برخی حالات رایج چاپ، مانند فتوکپی و چاپ لیزری و چاپ جوهر افشان، با انتقال جوهر به کاغذ بااستفاده از گرما یا الکتریسیته ایستا کار پرینت را انجام می‌دهند و در موردشان در این مقاله صحبت نخواهیم کرد؛ باقی این مقاله به چاپ سنتی با فشار و جوهر اختصاص دارد.

چاپ چیست؟

روال چاپ، یک کار فیزیکی سخت و دشوار است، بنابراین با کمک ماشین‌هایی به نام چاپ فشاری انجام می‌گیرد. ساده‌ترین (و قدیمی‌ترین) نوع از دستگاه‌های فشار، یک میز بزرگ چفت‌شده با مکانیزمی اهرمی است که پلات چاپی را محکم روی کاغذ قرار می‌دهد.

دستگاه‌های چاپ‌ فشاری دستی اکنون معمولاً جهت تولید مقادیر کمی از اقلام چاپی مورداستفاده قرار می‌گیرند. اما چاپ‌های امروزی برای پرینت کتاب‌ها، روزنامه‌ها و مجلات از مکانیزم‌های سیلندر‌ی جهت چرخش با سرعت بالا جهت تولید هزاران کپی در ساعت استفاده می‌کنند.

انواع چاپ

سه مورد از رایج‌ترین روش‌های چاپ را برجسته، گود و افست می‌گویند. تمام این موارد، جوهر را از یک پلات چاپی به چیزی که باید روی آن چاپ شود، انتقال می‌دهند، اما هر یک، عملکردی متفاوت دارند. نخست، این سه روش را با یک بررسی سریع با هم مقایسه می‌کنیم و سپس با جزئیات بیشتر به توضیح‌شان می‌پردازیم.

الف) چاپ برجسته

مشهورترین نوع است. اگر تابحال یک چاپ سیب‌زمینی‌طور داشته‌اید یا از یک دستگاه ماشین‌تحریر قدیمی استفاده کرده باشید، از چاپ برجسته بهره‌مند شده‌اید.

تعریف
منظور این است که شما نسخه‌ای وارونه و برجسته از چیزی که قصد چاپش را داشتید، روی سطحی از پلات چاپی ایجاد می‌کنید یا روی آن را با جوهر می‌پوشانید. چون سطح چاپ بالای پلات قرار می‌گیرد، صرفاً این قسمت، جوهر به خوردش می‌رود و پس‌زمینه خشک می‌ماند. پلات جوهری را روی کاغذ گذاشته (یا هرآنچه قصد چاپش را دارید) و یک کپی دقیق ظاهر می‌شود.

ب) چاپ گود

دقیقاً آن روی چاپ برجسته است. بجای ایجاد یک محوطه چاپ برافراشته روی پلات، تصویر را روی آن حک می‌کنید. زمانی‌که بخواهید از پلات چاپی کنید، آن را با جوهر پر می‌کنید و فقط جوهر همان قسمت را دربرمی‌گیرد. آنگاه باقی سطح پلات را پاک می‌کنید تا جوهری روی آن نماند و فقط در گودی پرشود.

درنهایت، شما پلات را سخت فشار می‌دهید روی کاغذ (یا هرآنچه قصد چاپش را دارید)، بنابراین کاغذ وارد بخش جوهری می‌شود، و از آن قسمت الگوبرداری لازم انجام می‌گیرد.

پ) چاپ افست

تعریف
جوهر را از یک پلات چاپی به یک کاغذ (یا هرآنچه قصد چاپش را دارید)، منتقل می‌سازد، اما بجای فشار وارد آوردن بر پلات روی کاغذ، یک مرحله دیگر بدان افزوده می‌شود. پلات جوهری روی یک غلتنده نرم، فشار داده می‌شود، و تصویر چاپ‌شده به آن منتقل می‌شود و سپس غلتنده بر سطح چاپی فشار وارد می‌‎آورد پس بجای فشار مستقیم بر سطح، تصویر چاپ‌شده، روی غلتنده چاپ افست شده و سپس از طریق آن انتقال انجام می‌گیرد.

چاپ افست، پلات چاپی را از فرسودگی دراثر چاپ‌های مکرر روی کاغذ بازداشته و همیشه چاپ‌های باکیفیت بالا ارائه می‌کند.

چاپ برجسته

اکنون 500 سال است که اقلام چاپی با کیفیت پایین و در حجم بالا به کمک دستگاه‌های چاپ برجسته‌ در حال چاپ است که نسخه‌هایی پیشرفته‌تر از چاپ فشاری یوهانس گوتنبرگ هستند که در قرن 15ام ابداع شده بود.

ساده‌ترین شکل از چاپ برجسته، چاپ فشاری فلت‌بد یا چاپ فشاری پهنه‌ای هستند، که در آن کاغذ روی یک پلات فلزی مسطح به نام پهنه، که زیر یک پلات مسطح دوم که نسخه برجسته‌ای که باید پرینت شود را نگه‌ می‌دارد (همان پلات چاپی)، قرار گرفته می‌شوند.

پیش از اینکه کاغذ محکم روی آن فشار داده شود و سپس رها شود، پلات چاپی با جوهر پوشانده می‌شود (با دست، فرچه یا غلتنده خودکار). این روند باید به دفعات تکرار شود.

چاپ برجسته

چاپ‌های فلت‌بد معمولاً خیلی در روش‌های چاپی مورداستفاده قرار نمی‌گیرند، چون بالا نگهداشتن و جوهری کردن پلات چاپی و بارگذاری و جابجایی برگه‌های کاغذ امری زمان‌بر خواهد بود. به همین دلیل است که چاپ‌های برجسته از سیلندر‌های غلتنده در دو طرف سطوح صاف استفاده می‌کنند.

در یکی از انواع ماشین‌های چاپ، تحت عنوان دستگاه فشاری سیلندر‌ی فلت‌بد، پلات چاپی روی یک صفحه مسطح سوار می‌شود و با عبور سیلندر از روی آن، جلو و عقب‌شده، جوهری شده و کاغذ روی آن فشرده می‌شود و سپس کاغذ چاپی مجدداً پاک می‌شود.

این کار سرعت چاپ را به طرز قابل‌توجهی بالا می‌برد، اما بارگذاری و جابجایی کاغذ خود فرایندی است آهسته. چاپ‌های فشاری برجسته پرسرعت را دستگاه‌های چاپ فشاری چرخشی دارای چند مخزن تغذیه می‌خوانند که پلات‌های چاپ را حول سیلندر‌های فلزی غلتنده می‌پیچانند و آن‌ها به طور خودکار از طریق رول‌های بزرگ تغذیه می‌شوند.

روزنامه‌ها روی دستگاه‌های چاپ این‌چنینی پرینت می‌شوند و معمولاً دو طرف کاغذ همزمان پرینت شده و هزاران کپی در ساعت ایجاد می‌کنند.

چاپ گود 

ساده‌ترین چاپ گود، گودنگاری است و در آن یک هنرمند تصویری را با استفاده از کنده‌کاری سبک روی سطح یک پلات مسی که کاملاً با مواد شیمیایی مقاوم دربرابر اسید پوشانده شده، طراحی می‌کند. خطوط مسی براق با کنار زدن براده‌ها نمایان می‌شوند.

سپس پلات کاملاً در داخل یک اسید قرار گرفته تا خطوط حکاکی‌شده نمایان توسط اسید تیزاب‌کاری شده و باقی پلات بدون تغییر بمانند. سپس ماده شیمیایی مقاوم دربرابر اسید، شسته می‌شود تا یک پلات چاپی مسی در اختیارتان قرار گیرد که به کمک آن می‌توان نسخه‌های کپی متعددی را به نام نقش‌افکنه چاپ کرد.

گودنگاری سنتی و کنده‌کاری یک روند سخت و دشوار است، بنابراین اساساً توسط هنرمندان برای ایجاد تعداد نسبتاً کمی از تصاویر دستی کشیده‌شده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

چاپ گود

یک روند مشابه اما سریعتر و کارآمدتر، چاپ گود تصویری نام داشته و به لحاظ تجاری برای تولید حجم بالایی از چاپ‌های باکیفیت مورداستفاده قرار می‌گیرد. بجای رسم تصاویر آهسته و دشوار، تصویری که باید چاپ شود به شکل تصویری روی پلات چاپی مسی، انتقال داده می‌شود و روی آن تیزاب‌کاری می‌شود.

مادامی‌که پلات ایجاد شد از آن جهت چاپ روی یک دستگاه چاپ مسطح (تغذیه‌شده با برگه‌های تک‌رو) یا یک دستگاه تک‌مخزنه چرخشی به عنوان یک دستگاه گود چرخشی استفاده می‌شود. مجلات گلاسه و محفظه‌های بسته‌بندی مقوایی اغلب بدین شکل پرینت می‌شوند.

چاپ افست

رایج‌ترین نوع چاپ امروزه از روش لیتوگرافی افست استفاده می‌کند (معمولاً آن را «افست لیتو» می‌خوانند) و ساده‌تر از آن چیزی است که به نظر می‌رسد. ازآنجایی‌که تا کنون شاهدش بوده‌ایم، افست بسادگی به معنای این است که پلات چاپی مستقیماً سطح چاپ‌شده نهایی را لمس نخواهد کرد (کاغذ یا هرآنچه که می‌خواهد باشد)؛

درعوض، یک چرخنده واسطه جهت انتقال تصویر چاپ‌شده از یکی به دیگری مورداستفاده قرار می‌گیرد.

تعریف
لیتوگرافی به معنای لفظی یعنی سنگ‌نویسی، نوعی روش چاپ روی سطح سنگ‌ها که در سال 1798 توسط بازیگر و نمایشنامه‌نویس آلمانی، آلویس سنفلدر اختراع شد. او سنگ بزرگی برداشت و روی آن را با مداد شمعی مومی طراحی کرد. سپس او سنگ را در آب قرار داد تا بخش‌هایی از سنگ که شمعی نشده‌اند، خیس شوند. سپس، او طراحی را در جوهر قرار داد، بنابراین جوهر صرفاً در بخش‌های مومی‌شده سنگ گیر کرده و به بخش‌های خیس سرایت نمی‌کرد. پس اکنون وی نوعی «پلات چاپی» دراختیار داشت (یا سنگ چاپی، اگر این‌طور ترجیح می‌دهید) که می‌توانست آن را روی کاغذ قرار دهد تا یک کپی تهیه کند.

لیتوگرافی نیاز به ایجاد یک پلات چاپی سنتی را نادیده می‌گیرد، که در چاپ‌های برجسته و گود به آن‌ها نیاز دارید.

چاپ افست

لیتوگرافی و افست امروزی

فشارهای چاپی لیتوگرافی افست امروزی از یک نسخه بروزرسانی‌شده از همان ایده ساده اولیه استفاده می‌کنند که در آن سنگ با یک پلات چاپی فلزی باریک جایگزین شده است. نخست تصویری که باید پرینت شود، به شکل تصویری به پلات منتقل می‌شود.

بخش‌های پلات که تصویر روی آن پرینت شده، با لاک‌ (لاک تمیز) پوشانده می‌شود، تا جوهر را به خود جذب کنند، درحالی‌که باقی پلات با چسب پوشانده می‌شود تا آب را به خود جذب کند. پلات‌های فلزی دور یک سیلندر چاپ پیچیده شده و روی مجموعه‌ای از غلتنده‌ها فشار داده می‌شوند و با آب مرطوب شده و سپس با جوهر برس زده می‌شوند.

تنها بخش‌های لاک زده شده (آن‌هایی که پرینت می‌شوند) جوهر به خوردشان می‌رود. پلات جوهری روی یک سیلندر پلاستیکی (افست) فشار داده می‌شوند که آن را سیلندر پوششی خوانده و تصویر به آن منتقل می‌شود.

سپس سیلندر پوششی روی کاغذ فشار داده شده و عمل پرینت نهایی صورت می‌گیرد. دستگاه‌های فشاری لیتوگرافی افست پرسرعت به صورت چندگانه تغذیه می‌شوند (از سوی سیلندر‌های کاغذی) و می‌توانند حدوداً 20 کیلومتر ماده چاپی را در یک ساعت تولید کنند.

سایر انواع چاپ

از چاپ‌های برجسته، گود و افست جهت چاپ بیشتر کتاب‌ها، مجله‌ها، پوسترها، سربرگ‌ها و دیگر اقلام چاپی پیرامون ما استفاده می‌شود، اما روش‌های دیگری نیز برای چاپ سایر چیزها وجود دارد. برای مثال، طرح‌های روی تیشرت معمولاً با فرایندی به نام چاپ سیلک اسکرین (گاهی‌اوقات به آن سری‌گرافی هم می‌گویند) تولید می‌شود.

در این روش چیزی که باید روی آن پرینت شود (مانند یک پیراهن کتان سفیدرنگ) با یک اسکرین مش و شابلون پوشانده می‌شود، سپس با برس روی مش، جوهر ریخته می‌شود.

جوهر از طریق مش به پارچه نفوذ می‌کند (آن قسمت‌هایی که شابلون براساس طرحی که دارد، اجاز نمی‌دهد جوهری ‌شوند). کولوتایپ (یا چاپ ژلاتینی) یکی از روش‌های کمتر رایج است که در آن یک پلات چاپیی ژلاتینی از یک ماده اصلی باکیفیت با استفاده از نوعی روش عکسبرداری ساخته می‌شود.

این چاپ تولیدات مجددی باکیفیت مناسب ایجاد می‌کند و برای ایجاد چاپ‌های باکیفیت نقاشی‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرد.

چاپ سیاه و سفید، خاکستری و رنگی

به لحاظ سنتی، چاپ‌های فشاری از یک جوهر تک رنگ (سیاه) برای ایجاد متون سیاه و سفید ساده استفاده می‌کنند، اما پرینت تصاویر و کارهای هنری امری دشوارتر است، چون واقعاً با رنگ‌های متعدد و طیفی متنوع از رنگ خاکستری طراحی شده‌اند.

این مشکل زمانی حل شد که مردم کشف کردند چگونه باید سایه‌های خاکستری را با استفاده از روش نیم‌سایه شبیه‌سازی کنند.

راهکاری است آسان جهت تبدیل تصاویر و نقاشی‌ها به تصویرهای ایجادشده توسط نقطه‌های بسیار کوچک مشکی در اندازه‌های متفاوت که شدت طیف‌های رنگی متعدد خاکستری را نشان می‌دهد.

به عبارتی دیگر، راهکار ایجاد یک تصویر از طیف خاکستری قابل‌قبول با استفاده از جوهر مشکی است و بر به سخره‌کشیدن چشمان‌تان با استفاده از یک توهم بینایی تکیه دارد.

چاپ رنگی

چاپ تمام‌رنگی

برای چاپ تمام‌رنگی، به حداقل چهار جوهر با رنگ‌های متفاوت نیاز است: سه رنگی جوهر اصلی و یک رنگ سیاه. بیشتر افراد می‌دانند که می‌شود با کم و زیاد کردن توناژ رنگ‌های قرمز، سبز و آبی، رنگ‌های متفاوتی ایجاد کرد؛ صفحه نمایش‌های تلویزیون‌ها یا رایانه‌ها به همین شکل عمل می‌کنند. جوهرهای رنگی با کم کردن رنگ عمل می‌کنند:

آن‌ها کمی از نوری که روی آن‌ها می‌افتد را جذب کرده و آن‌ را به چشمان ما منعکس می‌کنند –بنابراین رنگی که ظاهر می‌شود، از رنگ اصلی تابش‌شده کاسته شده است.

اگر یک پرینتر جوهرافشان با کارتریج‌های قابل جایگزینی داشته باشید، حتماً می‌دانید که می‌توانید با استفاده از سه رنگ یشمی (نوعی آبی فیروزه‌ای)، سرخابی (ارغانی قرمزطور)، و زرد هر تصویری را روی یک برگه سفید چاپ کنید. به لحاظ نظری، می‌توان با داشتن یک نسبت برابر از همین سه رنگ، می‌توان رنگ سیاه را تولید کرد، اما در عمل به جوهر چهارم برای ایجاد یک مشکی خوش‌رنگ نیاز پیدا خواهید کرد.

به همین دلیل است که اغلب چاپ تمام‌رنگی را روندی چهاررنگه، یا چاپ CMYK می‌نامند (اول کلمات انگلیسی این چهار رنگ) و گاهی اوقات (چون هر رنگ باید جداگانه چاپ شود) این روند را پرینت جداگانه‌ رنگی می‌خوانند. درست مانند چاپ سیاه و سفید، روند نیم‌سایه می‌تواند جهت خلق هر طیفی از سایه‌های رنگی بکارگرفته شود.

چرا چاپ رنگی گران‌قیمت‌تر است؟

چاپ رنگی هزینه بیشتری نسبت به چاپ سیاه و سفید دارد و دلایل آن متعدد است.

  • چهار جوهر به جای یک جوهر درگیرند و هریک از طریق پلات چاپی خودشان پرینت می‌کنند، بنابراین هزینه ایجاد این چهار پلات چاپی به تنهایی گران‌ درخواهد آمد.
  • فشارهای چاپی رنگی باید قادر باشند بتوانند هرچهار جوهر را روی یک صفحه یکی پس از دیگری، اعمال کنند و هماهنگی مناسبی بین‌شان برقرار باشد، بنابراین پیچیده‌تر و دقیق‌تر خواهند بود.
  • زمان و تلاش بیشتری متحمل یک فرد می‌شود تا بخواهد روی پرینتر کار کند و همترازی و تولید نمونه‌های موفق، زمانبر خواهد بود و نیازمند تلاش افراد دخیل درانجام کار است. در نهایت، چون پرینت رنگی اغلب برای تولیدمجدد تصاویر مورداستفاده قرار می‌گیرد، کاغذی که برای انجام به آن نیاز است، سنگین‌تر، براق‌تر و گران‌قیمت‌تر خواهد بود.

گاهی‌اوقات طراحان هزینه پرینت رنگی را با استفاده از کاغذها و جوهرهای متفاوت دور می‌زنند. بنابراین، بجای چاپ جوهر سیاه روی برگه سفید، احتمالاً جوهر سیاه را روی کاغذ قرمز یا جوهر قرمز را روی کاغذ زرد پرینت کنند. با این کار، شاهد تاثیرگذاری رنگارنگی خواهیم بود که هزینه پرینت رنگی را با استفاده از یک تک جوهر کاهش می‌دهد.

گزینه دیگر پیش رو، استفاده از چاپ رنگی نقطه‌ای است، که در آن یک رنگ ترکیبی ویژه و تکی روی یک سند سیاه‌وسفید بکار گرفته می‌شود –که نیروی کار بیشتری طلب کرده و گران‌قیمت‌تر از چاپ چهاررنگی درمی‌آید.

چاپ‌های چندرنگ 

گزینه دیگر پیش رو، چاپ دورنگ یا سه رنگ است که در آن صفحات با سیاه و یک یا دو تا از رنگ‌های دیگر پرینت می‌شوند. اگر درحال استفاده از جوهرهای یشمی و سرخابی بودید، می‌‌توانید طیفی از رنگ‌های قرمز و آبی بسازید و صفحاتی تمام رنگی را بدون استفاده از چاپ چهاررنگ تولید کنید.

گزینه دیگر چاپ صفحاتی با روند چهاررنگی و سایر صفحات با سیاه‌وسفید است. کتاب‌هایی که تصویر در آن‌ها وجود دارد، اغلب این‌طور کار می‌شوند، صفحات هنری به کمک روند چهار رنگی روی برگه‌های گلاسه و صفحات متنی روی کاغذهای معمولی با استفاده از روند سیاه‌وسفید پرینت می‌شوند.

چاپ چندرنگ

چه کسی چاپ را اختراع کرد؟

اگر پاسخ قطعی و سریع شما به این سوال، «یوهانس گوتنبرگ» است، تاحدودی درست گفته‌اید. در ادامه متوجه خواهید شد که این مرد آلمانی در میانه راه مسیر چاپ پا به میدان گذاشت و یکی از افراد بسیار زیادی است که روند چاپ را به شکل امروزی آن رسانده‌اند.

الف) قبل از میلاد مسیح تا قرن یازدهم میلادی

3000 تا 10000 قبل از میلاد مسیح بابل باستانی: افراد از سنگ‌های مهری (سنگ‌های با طراحی‌های حکاکی‌شده روی سطح) که آن را در مواد رنگی فرو می‌بردند، برای چاپ نقش و نگارهای‌شان در قالب اشکال اولیه چاپ گود، استفاده می‌کردند.
30 سال قبل از میلاد مسیح تا 500 سال بعد از آن  روم باستان: برده‌ها دست‌نوشته‌ها را به صورت دستی، با مشقت فراوان کپی‌برداری می‌کردند.
سال 105  چینی‌ها اولین کاغذ را اختراع کردند، آن هم براساس درخت عرعر.
حوالی سال 500 چاپ فوق‌العاده چینی به کمک یک بلوک چوبی که طرح‌ها روی آن به آرامی و ظرافت حکاکی شده بود، در این زمان وجود داشت.
حوالی سال 751 کتابی به نام دارانی سوترای بزرگ با بلوک‌های چوبی پرینت شد. امروزه، آن را قدیمی‌ترین کتاب چاپ‌شده در جهان، می‌خوانند.
حوالی سال 900 چاپ بلوک‌های چوبی در گوریو پیشرفت کرد (یکی از پادشاهی‌های کره که در بین قرن‌های 10ام تا 14ام به حکمرانی در کره مشغول بود).
حوالی سال 1040 (قرن یازدهم) یک پرینتر چینی به نام بی‌شنگ، ایده چاپ را به شکلی با قابلیت جابجایی مطرح ساخت. او بلوک‌های رسی کوچک متعددی ساخت که هرکدام‌شان یک حرف یا کاراکتر برجسته روی‌شان حک شده بود، سپس آن‌ها را در یک قاب چاپی جای داد، تا بتواند چیزهای مختلفی چاپ کند. متاسفانه، چون زبان چینی از هزاران کاراکتر متفاوت استفاده می‌کند، این ایده سریعاً موفق عمل نکرد؛ چاپگران به استفاده از بلوک‌های چوبی حکاکی‌شده ترجیح می‌دادند.

ب) قرن یازدهم تا قرن هجدهم

قرن‌های 12ام تا 14ام  فناوری چاپ کاغذ از کشورهای شرقی به کشورهای غربی رسید.
اواخر قرن 13ام چاپ بلوکی برای اولین‌بار در اروپا مورد استفاده قرار گرفت.
1377 در گوریو، یک بلوک دوبخشی به نام جیکجی به شکل فلزی حدوداً 80 سال پیش از گوتنبرگ پرینت شد. تنها یک نسخه از آن زمان حفظ شده است که اکنون در موزه ملی کره در سئول از آن نگه‌داری می‌شود.
1450 یوهانس گوتنبرگ اولین دستگاه فشاری چاپ امروزی را با استفاده از نوع فلزی قابل جابجایی (که در آن هر حرف یا کاراکتر به صورت برجسته روی فلز حک شده بود) توسعه داد. توجه داشته باشید که او چاپ فشاری یا نوع قابل جابجایی‌اش را اختراع نکرد: نوآوری او در کنار هم قرار دادن این‌ها به شکلی نوین بود که در سریعاً در سراسر دنیا گسترش پیدا کرد.
1456 گوتنبرگ، انجیل مشهور گوتنبرگ را چاپ کرد.
حوالی 1500 هزاران پرینتر از روش گوتنبرگ استفاده کردند و میلیون‌ها کتاب، پرینت شد.
1798 بازیگر و نویسنده آلمانی، آلویس سنفلدر لیتوگرافی را اختراع کرد، روند چاپ آب و روغن مورداستفاده‌ قرارگرفته در چاپ افست امروزی.

 

تاریخچه چاپ

پ) قرن هجدهم

1800 نجیب‌زاده انگلیسی، چارلز، ارل استنهوپ اولین چاپ فشاری آهنی را ایجاد کرد.
1803 برادران هنر و سیلی فوردرینیر، دستگاه کاغذسازی امروزی را اختراع کردند آن هم براساس مجموعه‌ای از غلتنده‌های بزرگ که در یک ردیف مرتب شده‌اند.
1814 خیلی پیشتر از توان الکتریکی که به طرز گسترده دردسترس شده بود، فردریچ کونیگ دستگاه چاپ فشاری بخاری را جهت تسریع روند چاپ ظریف اختراع نمود. نوعی دستگاه چاپ فشاری سیلندری فلت‌بد که در آن سیلندر به کمک یک موتور بخار تقویت می‌شود.
1846 ریچارد مارچ فشار چرخشی را برای چاپ روزنامه توسعه داده و سپس آن را اصلاح کرد تا بتواند از آن برای چاپ روزنامه‌های دورو تا 20.000 صفحه در ساعت استفاده نماید.
1863 ویلیام بالاک دستگاه چرخشی تغذیه‌شونده با چندسیلندر را برای چاپ روزنامه‌ها به کمک رول‌های بزرگ کاغذ، اختراع کرد.
1868 کریستوفر لاتام شولز دستگاهی را برای چاپ نامه‌های شخصی و دیگر نوشته‌ها توسعه داد –ماشین‌نویسی با صفحه کلیدی کوئرتی.
دهه 1880 برادران آمریکایی مک و لوییس لوی، چاپ نیم‌سایه را توسعه دادند.
1886 اتمار مرگنتالر دستگاه لینوتایپ را اختراع کرد، شیوه‌ای خودکار از خلق نوعی «فلز داغ» در یک پلات چاپی به‌وسیله پخش یک خط کامل از یک کتاب یا مجله به طور همزمان. حروف‌چینی با این نوآوری شناخته شد و به روزنامه‌ها اجازه می‌داد تا سریع‌تر و کارآمدتر از قبل چاپ شوند.
1887 مخترع آمریکایی تالبرت لنتسون یک سیستم حروف‌چینی به نام مونوتایپ را توسعه داد که هر حرف یا کاراکتر را به صورت یک تکه جدا از تایپ از یک خط کامل کنار هم قرار می‌دهد.


ت) قرن بیستم تا امروز

1905 ایرا روبل چاپ افست را توسعه داد.
1912 والتر هس از سوییس یکی از اولین افرادی است که چاپ عدسی‌وار را آزمایش کرد (قرار دادن لنزها روی کاغذ چاپ‌شده برای ایجاد یک تاثیر سه‌بعدی).
1938 چستر کارلسون اصل ساده فوتوکپی‌کننده را اختراع کرد (راهکاری جهت بازتولید اسناد به صورت آنی بااستفاده از الکتریسیته ساکن)، تا یک دهه پیش از اولین کپی‌کننده تجاری که به فروش رفته در نظر گرفته شود، کپی‌کننده‌ای که زیراکس در دهه 1960 و 1970 آن را معرفی کرد.
1949 دستگاه‌های حروف‌چینی تصویری اختراع شدند که با روش‌های تصویری بجای استفاده از «فلز داغ» عمل تایپ را انجام می‌دادند. اولین روش، لومی‌تایپ است که توسط مرد فرانسوی یعنی رنه هیگونت و لوییس مویروند در آی‌تی‌تی اختراع شد و بعداً توسط شرکت آمریکایی لیتومات که دستگاه لومی‌تایپ فوتون را به بازار معرفی کرد، توسعه داده شد.
1967 گری استارک‌وثر از زیراکس ایده‌ توسعه یک پرینتر لیزی را به میان آورد و در نهایت 10 سال بعد، حق استفاده از آن را عمومی کرد. دستگاه او نسبت به استانداردهای امروزی بسیار بزرگ و سنگین بود.
دهه 1980 اسکات کرامپ از استراتسیس پیشتاز رویکرد چاپ سه‌بعدی امروزی است که آن را مدل‌سازی لایه‌نشانی مرکب (ایجاد یک شی سه‌بعدی از یک پلاستیک داغ به صورت لایه لایه) می‌نامند.
1984 استیو جابز رایانه مکینتاش اپل را وارد بازار می‌کند (که مبتنی بر نسخه زیراکس آلتو بود) که از یک پرینتر لیزری نسبتاً مقرون‌به‌صرفه و فشرده بهره‌مند شده بوده و انقلابی را در چاپ دسکتاپی ایجاد کرد.
1989 تیم برنرز-لی برای یک سیستم نشر آنلاین به نام صفحه گسترده جهانی یک پیشنهاده ارائه داد تا انتشار اسناد به صورت آنی امکان‌پذیر شود و بتوان آن‌ها را از سراسر دنیا مشاهده کرد، که بعدها اینترنت نام گرفت.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

تجربه ای در زمینه چاپ دارید؟ کدام نوع چاپ مورد استفاده شما قرار گرفته است؟

کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما در زمینه چاپ و تبلیغات هستند.

همچنین می توانید با وارد کردن ایمیل/شماره تماس خود در این صفحه از خدمات تبلیغات آران استفاده نمایید.

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *