برندسازی شخصی

عصر دیجیتال این روزها باعث بروز تغییرات گسترده و زیادی در زندگی آدم‌ها و کسب‌وکارها شده است. یکی از این تغییرات که بسیار هم مورد توجه است نیاز افراد به حضور در شبکه‌های اجتماعی است. لزوم حضور افراد در فضای اجتماعی و دیده شدن به عنوان بخشی از برند سازی شخصی به حساب می‌آید.

در این عصر که پلتفرم‌های جدیدی مانند فیس‌بوک، لینکدین و اینستاگرام وارد زندگی ما شده‌اند نام تجاری یا برند شخصی بیش از همیشه خود را مطرح می‌کنند و سر زبان‌ها افتاده‌اند.

البته که برندینگ شخصی یک مفهوم جدید نیست و پیش از ظهور رسانه‌های آنلاین در بسترهای آفلاین مورد توجه بود و اجرا می‌شد.

بر اساس تحقیقی که توسط Sylvia Ann Hewlett صورت گرفته است، ساختن یک برند تجاری شخصی بهترین راه برای جذب اسپانسر مالی و افراد حرفه‌ای برای پشتیبانی و سرمایه‌گذاری است.

این دسته افراد تا ۲۳ درصد بیشتر از دیگر افراد هم‌صنف خود پشتیبانی مالی کسب کنند. حالا اصلا برندینگ یا برندسازی شخصی چیست؟

برندسازی شخصی چیست؟

برندسازی شخصی در واقع یک فرایند بازاریابی است که افراد خودشان را بر اساس حرفه‌ای که دارند برند می‌کنند.

این کار شامل طیف گسترده ای از فعالیت‌ها مانند داشتن صفحه شخصی در شبکه‌های اجتماعی، وبلاگ یا رسانه‌های دیگر و مواردی از این دست است. البته، این مفهوم نباید با تبلیغات شخصی اشتباه گرفته شود.

برند شخصی می‌تواند ارزش‌های زیادی را برای زندگی افراد بیافریند. این فرایند به افراد امکان می‌دهد که بهترین عملکرد خود را به نمایش بگذارند، نقاط ضعف و قدرت خود را بشناسند، در مقابل همتایان و رقبای خود ایستاده و جلوتر از آنها پیش بروند.

در ضمن برندینگ می‌تواند بستری ایجاد کند که افراد خلاقیت و توانایی‌های خود را اثبات کنند، ارزش‌های خود را از طریق عملکردی که دارند نمایش دهند، جایگاه خود را محکم‌تر کرده و ارزش‌ها و پیام‌های خود را از این طریق منتقل نمایند.

حال سؤال اصلی این است که برندسازی شخصی چقدر می‌تواند درآمد را افزایش یا کسب‌وکار شما را رونق دهد؟

آیا ارتباطی بین برندسازی شخصی و کسب و کار وجود دارد؟

ارزش و اعتباری که به واسطه نام شخص به کسب‌وکارها داده شود، بیشترین شانس را برای ایجاد و شکوفایی یک تجارت یا حتی از بین بردن یک کسب‌وکار ایجاد کند. مثلا به ایده سفیر برند توجه کنید.

حتما برندهایی را دیده‌اید که در تبلیغاتشان از افراد مشهور استفاده می‌کنند. در این تبلیغات کسب‌وکارها با همکاری یا عدم همکاری با یک شخص، می‌توانند تصویری که از کسب‌‎وکارشان مدنظر دارند به دنیا نشان دهند.

با وجود این تحقیق دیگری که توسط سایت Deloitte صورت گرفته است که نشان می‌دهد ۸۸ درصد از کسب‌کارها در جهان روی موضوع پرسونال ‌برنیدنگ به عنوان یک چالش برای کسب‌وکارشان تمرکز کرده‌اند. در این تحقیق همچنین ۴۱ درصد از افراد مورد بررسی بر این باورند که وارد شدن آسیب به اعتبارشان، می‌تواند منجر به از دست دادن سرمایه شود.

با توجه به آسیب اعتباری که همه شرکت‌ها در سراسر جهان به عنوان ریسک با آن رو به رو هستند، مدیریت اعتبار و شهرت آنلاین به عنوان بخش اصلی آموزش در شرکت‌های بزرگ و حرفه‌ای در نظر گرفته شده است. این آموزش شامل آموزش‌دادن مدیران کسب‌وکارها و سران شرکت‌ها برای استخدام و همکاری با افرادی معتبر است.

در ادامه درباره‌ی میزان اهمیت و ضرورت داشتن یک برند شخصی معتبر بیشتر بخوانید.

اهمیت داشتن نام تجاری شخصی در فرایند هدایت و پیشبرد فروش

آیا می‌دانستید که تنها ۳۳ درصد از خریداران به پیام‌هایی که از جانب شرکت‌ها ارسال می‌شود، اعتماد می‌کنند، درحالی‌که نزدیک به ۹۰ درصد آنها به توصیه‌های افرادی که می‌شناسند اعتماد می‌کنند؟

این موضوع ثابت می‌کند که یک شخص معتبر در خصوص یک محصول صحبت کند، بسیار کارآمدتر و نتیجه‌بخش‌تر از آن است که خود شرکت صاحب محصول درباره محصولش صحبت کند.

یک مطالعه آماری دیگر نشان می‌دهد که ۹۲ درصد از افراد به توصیه‌هایی افراد دیگر اعتماد می‌کنند (حتی در صورتی که آن فرد را نشناسند) تا به توصیه‌ی شرکت‌هایی که برای دستیابی و اثبات ارزش‌های خود در فرایند بازاریابی تلاش می‌کنند.

در تحقیق دیگری که سایت Edelman انجام داده است، مشخص می‌شود که ۶۵ درصد از افراد مورد تحقیق اعتماد بیشتری به اطلاعات به دست آمده از طریق جستجوی آنلاین دارندتا توصیه‌های دیگران.

همه این موارد نشان‌دهنده تاثیر زیاد برندینگ شخصی در فرایند پیشبرد فروش است.

برندینگ شخصی؛ چگونه شروع کنیم؟

ما با شما که تا اینجای مطلب را خوانده‌اید در این خصوص اتفاق نظر داریم که برندینگ شخصی در دنیای امروز فرایندی الزامی و اساسی برای موفقیت افراد است، خواه این افراد مدیر باشند یا کارفرما، کارآفرین یا هر کسی که قصد راه‌اندازی یک کسب‌وکار را دارد.

داشتن یک برند شخصی قدرتمند می‌تواند به شناسایی نقاط قوت افراد و از بین بردن نقاط ضعف آنها کمک کند و از همه مهم‌تر در جذب فرصت‌های جدید نقش داشته باشد.

ساختن یک برند شخصی برای اکثر افراد ساده و آسان به نظر می‌رسد، اما در این خصوص نکات بسیار ریزی وجود دارد که توجه نکردن به آنها می‌تواند تمامی تلاش‌ها در راستای ساختن یک برند شخصی را از بین ببرد. این موارد در ادامه این مقاله مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

1. از هدف و مقصدتان تصویر و درک روشنی داشته باشید(برندسازی شخصی)

نقطه تمرکز یک برند شخصی را مشخص کنید. در زمانی که فردی در حال ساختن برند شخصی مختص به خود است بسیار ضروری و حیاتی است که بداند با چه هدفی در حال ساختن برند است.

اولین سوالاتی که هر فردی در حین ساختن برند شخصی باید از خودش بپرسد، اهدافی است که می‌خواهد به آن دست یابد. درک درست هدف می‌تواند به افراد در خصوص تقویت و دقت پیام‌های برند کمک می‌کند. هدف ممکت است هر چیزی باشد، از به اشتراک‌گذاری دانش گرفته تا بازاریابی برای استارت‌آپ.

خلاصه اینکه، حیاتی‌ترین نکته در حین ساختن یک برند مبهم نبودن هدف است. مثلا تبدیل شدن به یک اینفلوئنسر یک هدف مبهم است.

2. از تبلیغ بیش از حد برای خودتان خودداری کنید(برندسازی شخصی)

تبلیغ بیش از حد ممکن است عاملی در مقابل برندسازی شخصی قلمداد شود. همیشه این موضوع را در مرکز توجه خود داشته باشید که برندسازی شخصی الزاماً به معنی تبلیغ شخصی نیست. تبلیغ بیش از حد منجر به از دست دادن حجم بالایی از مخاطبان خواهد شد.

متون و نوشته‌های بسیاری توصیه می‌کنند که تنها ۱۰ درصد از پست‌ها و پیام‌های شخصی افراد باید ماهیت تبلیغ برای خود شخص را داشته باشند.

3. مهارت‌های شبکه های اجتماعی‌تان را افزایش دهید(برندسازی شخصی)

عادت‌ها و فعالیت ضعیف در شبکه‌های اجتماعی ممکن است باعث ضرر و خسارت شود چرا که این ابزار نقش مهمی را برند سازی افراد ایفا می کند. این نکته برای افرادی که سعی دارد خود را به عنوان رهبر و تاثیرگذار حوزه خود معرفی کنند به مراتب مهم‌تر است.

4. به شبکه‌ها و رسانه‌های آفلاین نیز توجه داشته باشید(برندسازی شخصی)

همانطور که در بالا به آن اشاره شد، این روزها حضور فعال در شبکه‌های اجتماعی و تأثیر آن غیر قابل انکار است. زمانی که ما به اکثر اینفلونسرهای فضای مجازی نگاهی اندازیم، بیشتر شهرت و اعتبار آنها به ثبات و جایگاه شان در شبکه‌های اجتماعی مربوط است.

اما در عین حال غفلت از شبکه‌ها و رسانه‌های سنتی یک اشتباه بزرگ است، چرا که هنوز هم ارتباط رو در رو می‌تواند ارزش‌ها و فرصت‌های زیادی را برای برندتان ایجاد کند.

روابطی که به صورت آفلاین ایجاد می شوند حتی دوام و بقای بیشتری نسبت به روابط آنلاین دارند. رویدادها و سمینارها، کنفرانس‌ها و دورهمی‌ها از جمله راه‌هایی هستند که افراد از طریق آنها می‌توانند برندشان و ارزش و جایگاه آن را نشان داده و تثبیت کنند.

5. صادق باشید و در کارتان تداوم داشته باشید(برندسازی شخصی)

در نهایت مهم‌ترین چیزی که باید به خاطر داشته باشید این است که به وعده‌هایتان عمل کنید. این امر حیاتی تاثیرب به سزا در تعداد فالوورهایی که شخص جمع‌آوری می‌کند، داشته باشد. زمانی که فردی یک سری توقعات را ایجاد می‌کند، برآورده‌سازی همه این وعده‌ها توسط برند سخصی الزامی است.

برای مثال، اگر یک بلاگر قول انتشار ۲ تا ۳ مقاله در هفته را داده است و بعد هیچ چیزی منتشر نکند، نتیجه این امر از دست دادن اعتماد مخاطبان هدف خواهد بود که در نتیجه برند شخصی تضعیف شده و جایگاه خود را از دست خواهد داد.

نتیجه

برندینگ شخصی یک مفهوم جدید نیست و پیش از ظهور رسانه‌های آنلاین در بسترهای آفلاین مورد توجه بوده و اجرا می‌شده است، اما امروزه با فراگیرشدن فضای دیجیتال اهمیت بیشتری یافته است.

امرزوه برندسازی شخصی یک ارزش و مزیت رقابتی برای کارآفرینان و فری‌لنسرهاست. از این‌رو داشتن یک برنامه برای پرسونال‌برندینگ برای آنها ضروری می‌نماید. نظرتان را در این باره درج کنید!

1 دیدگاه

  • تشكر از مطلب شما
    فقط سئوالي
    چرا اين همه ادبيات برندينگ شخصي در ايران شبيه هم هست و غالبا غيرفكر شده؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *